Βραβεία

Το Εξαιρετικό

Αυτό το βιολογικό αγουρέλαιο παράχθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2014, από υγιείς πράσινες ελιές ποικιλίας «Αμφίσσης» (“Κονσερβολιά”), μαζεμένες προσεκτικά από παλιά, μη ποτιζόμενα ελαιόδεντρα στο κεντρικό Πήλιο, σε υψόμετρο 300μ. – 400μ. Ο Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου, επέβλεψε όλη την παραγωγική διαδικασία η οποία έγινε κάτω από πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να παραχθεί ένα ελαιόλαδο με πρωτόγνωρα έντονα αρώματα φρεσκοκομμένου χορταριού, φύλλων ντομάτας και πράσινου αμύγδαλου ενώ στην γεύση του αναγνωρίζεται και μέτριας έντασης πικράδα και χαρακτηριστικοί τόνοι πικάντικου. Έτσι, με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το ελαιόλαδο Pelion Olive Farms είναι το εκλεκτό, ξεχωριστό ελαιόλαδο του Βασίλη Φραντζολά για την χρονιά 2014-2015.


Το Ξεκίνημα

Το 2011, o δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του στην κεντρική Ελλάδα, δοκίμασε και εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα ενός βιολογικού ελαιολάδου που παράγεται από μία ομάδα μικρών βιοκαλλιεργητών στο Πήλιο και οι οποίοι το παράγουν από μία μεσαίου μεγέθους ελιά που χρησιμοποιείται στην περιοχή σαν βρώσιμη, την ποικιλία «Αμφίσσης». Μετά από διάφορες συναντήσεις με τους παραγωγούς φάνηκε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου αν τηρηθούν αυστηρές προδιαγραφές κατά τη φάση της συλλογής της ελιάς, στην παραγωγή του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο και στην αλλαγή των συνθηκών φύλαξης. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν να παραχθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2012 το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pelion Olive Farms, το οποίο στην συνέχεια θα κέρδιζε μια σειρά από τα πλέον σημαντικά βραβεία στον χώρο του ελαιολάδου (5 βραβεία σε 6 μήνες από την ημέρα κυκλοφορίας).

Η χρονιά 2014 – 2015 φαίνεται ότι έδωσε πάλι ένα ελαιόλαδο πραγματικά εξαιρετικό, μοναδικό ίσως σε αρώματα και γεύση που οφείλεται κυρίως στην ποικιλία (Αμφίσσης) αλλά και στην έγκαιρη συλλογή των καρπών (8 – 15 Οκτωβρίου) και στην συνέχεια στις πρότυπες διαδικασίες ελαιοποίησης στο ελαιοτριβείο.

Οι Ελιές Ποικιλίας Αμφίσσης

Στην Κεντρική Ελλάδα μαζεύουν συνήθως νωρίς (τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου) τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ελιές για να πωληθούν σαν βρώσιμες και έτσι αφήνουν τους μικρότερους καρπούς πάνω στα δέντρα για να τους μαζέψουν πολύ αργότερα (Δεκέμβριος – Ιανουάριος) για την παραγωγή ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο που παράγεται είναι συνήθως χαμηλής ποιότητος εξαιτίας της καθυστερημένης συλλογής των καρπών και επίσης από τις κακές διαδικασίες που ακολουθούνται στα ελαιοτριβεία (υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένος χρόνος μάλαξης).
Η ελιά Αμφίσσης είναι γνωστό από την βιβλιογραφία ότι περιέχει υψηλές ποσότητες από πολυφαινόλες. Είναι αναμενόμενο ότι αν υγιείς, ελιές Αμφίσσης, συλλεγούν νωρίς, από τέλη Οκτωβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου το αργότερο (ώστε το 90% των καρπών να έχουν χρώμα πράσινο προς μωβ) και αν στην συνέχεια στο ελαιοτριβείο τηρηθούν σχολαστικά όλες οι πρότυπες διαδικασίες, το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουμε ένα ελαιόλαδο, (αγουρέλαιο) εξαιρετικής ποιότητος.

Η Παραγωγή

Η παραγωγή του ελαιολάδου σχεδιάστηκε και οργανώθηκε μαζί με τοπικούς βιολογικούς ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής του Πηλίου. Κάθε μέρα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2014, πράσινες υγιείς ελιές μαζεμἐνες με μεγάλη προσοχή μεταφέρονταν αμέσως μέσα στα ειδικά πλαστικά κιβώτια στο κοντινό ελαιοτριβείο. Κάθε μέρα το απόγευμα μετά τις 5 ξεκινούσε η διαδικασία άλεσης. Η θερμοκρασία σε όλα τα στάδια της παραγωγής στο ελαιοτριβείο (μάλαξη, φυγοκέντρηση, διαχωρισμός) ελέγχετο σχολαστικά ώστε να μην υπερβεί τους 28 βαθμούς C. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι προκειμένου να παραχθεί ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο με πλούσια αρώματα και πολλές πολυφαινόλες η μάλαξη της ελαιοζύμης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 -35 λεπτά με μέγιστη θερμοκρασία τους 28 βαθμούς C.

Η Δημιουργία του Pelion Olive Farms

Το ελαιόλαδο Pelion ανέδειξε μια σπάνια σύνθετη φρουτώδη γεύση ενώ τα αρώματα του χαρακτηρίζονται από έντονους τόνους φρέσκου αμύγδαλου, άγουρης ντομάτας και φρεσκοκομμένο γρασίδι.Οι χαρακτήρες του πικρού και του πικάντικου είναι επίσης παρόντες, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο έντασης, δείχνοντας ότι πρόκειται για ένα πραγματικά εξαιρετικό, καλά ισορροπημένο ελαιόλαδο.Το ελαιόλαδο μετά από το ελαιοτριβείο πέρναγε κάθε απόγευμα από φίλτρα χαρτιού για να αποφευχθεί η περίπτωση ανάπτυξης ανεπιθύμητων ενζύμων και αποθηκεύτηκε αμέσως σε ανοξείδωτες δεξαμενές τροφοδοτούμενες με αέριο άζωτο για να μην υπάρχει καμμιά επαφή με οξυγόνο. Η άμεση εμφιάλωση και παραμονή του ελαιολάδου συνεχώς στους 15 βαθμούς Κελσίου εξασφαλίζουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την ίδια ακριβώς κατάσταση όπως και την ώρα που παράχθηκε στο ελαιοτριβείο.

Οι χημικές αναλύσεις έδωσαν εξαιρετικά χαμηλές τιμές και στην οξύτητα (0,23%) και στα υπεροξείδια (6,5 mEqO2/kg ) υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητος ελαιόλαδο. Τις τιμές μπορεί να δει κάποιος αναλυτικά παρακάτω στο πιστοποιητικό του εργαστηρίου Multichrom.lab

Τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά, δηλ. Φρουτώδες: 5,2 Πικρό: 3,2 και Πικάντικο: 3,8 όπως αυτά προσδιορίστηκαν από το πιστοποιημένο πάνελ γευσιγνωσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (βλ. σχετικό πιστοποητικό).

Tο εξαιρετικό αυτό, βιολογικό αγουρέλαιο, Pelion Olive Farms, είναι πλέον διαθέσιμο και έτσι μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τα μοναδικά αρώματα και την πολύπλοκη γεύση του.

Πιστοποιημένη Οργανοληπτική Αξιολόγηση (4 /12/2014)

PANEL OF GREEK MINISTRY OF DEVELOPMENT
(Reg. 2568/91 ΑΝ. ΧΙΙ)
Φρουτώδες 5,2
Πικρό 3,2
Πικάντικο 3,8

Βασικά Χημικά Χαρακτηριστικά

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ: 17/11/2014 MAX ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΕ
Οξύτητα 0,237% < 0,80%
Υπεροξείδια 5,9 mEqO2/kg < 20 mEqO2/kg
K232 1,641 < 2,5
K270 0,111 < 0,22
ΔΚ -0,002 < 0,01
Κηροί 85 mg/kg < 250mg/kg
Ολικές Πολυφαινόλες 342 mg/kg

Ο Ειδικός

Ο Βασίλης Φραντζολάς γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά η οικογένεια του κατάγεται από το Λυγουριό στην ανατολική Πελοπόννησο και έχει παράδοση 70 ετών στην εμπορία και τυποποίηση του ελαιολάδου. Ο Βασίλης άρχισε την επαγγελματική του πορεία ως πολιτικός μηχανικός.

Το 2003 για πρώτη φορά εκπαιδεύτηκε σε οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου κατά τη διάρκεια  σεμιναρίου στη Σπάρτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαική Ένωση.  Από το 2006 δίνει συνεχώς σεμινάρια σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να καταρτιστούν σε θέματα που αφορούν την αξιολόγηση και παραγωγή  έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Έχει παρακολουθήσει διάφορα προγράμματα κατάρτισης στην Ελλάδα και την Ιταλία για την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου. Το 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Πολιτική των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Το 2012 παρακολούθησε εβδομαδιαία μαθήματα οργανοληπτικής αξιολόγησης σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ιταλία, που οργανώθηκε από την Εθνική Ένωση Ιταλών Γευσιγνωστών Ελαιολάδου (ONAOO).

Είναι μέλος της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελαιολάδου της «Varietals” η οποία έχει σκοπό την διάδοση της αγάπης και τα πλεονεκτήματα των υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Εκτός από τη διδασκαλία σε σεμινάρια (www.oliveoilseminars.com) με θέμα το ελαιόλαδο ο Βασίλης Φραντζολάς είναι επίσης σύμβουλος σε παραγωγούς ελαιολάδου με μοναδικό στόχο την παραγωγή ανωτέρας ποιότητας εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων.

Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων μαγειρικής, ένα εκ των οποίων με τίτλο «Γεύσεις της Θάλασσας» (Εκδόσεις Πατάκη) κέρδισε τον Μάιο του 2006 το πρώτο βραβείο “Λογοτεχνικής Γαστρονομίας» που απονέμεται μία φορά τον χρόνο από τη Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας που εδρεύει στο Παρίσι.

Κριτικές

Superb gush of clean greenery, noble bitterness
and full frontal pungency, this organic oil is the creation of Vasilis Frantzolas, experienced taster, cookbook author
and olive oil visionary.

Tom Mueller – Writer “Truth in Olive Oil”

The initial nose is typical of an oil made from olives that are picked
and milled immediately: a healthy olive plucked off the tree
and crushed in the h
and. On lightly warming the oil begins to release more grassy tones which tingle in the nose
and stimulate salivation. In the mouth it is satisfyingly full
and the flavour of raw peas is much in evidence. Bitterness is slight whereas the pungency comes on fairly rapidly
and decisively
and is quite persistent. The flavours of fresh green vegetables are very pleasant
and linger while the mouth is left feeling clean. A delicious
and well-balanced oil.

Johnny Madge – Olive oil taster – Slow Food Italy

This is a BIG oil! Rustic
and bold, it starts with a green grassy aroma, followed by a fruity taste suggestive of an early harvest oil that has had a chance to mellow out a bit. It continues with herbal – almost «sagey or wild thyme» – notes in the mid-range, combined with a strong bitterness that blends into a big peppery finish, pleasantly lingering.

Ann Duval Courmouzis – Trained Olive Oil Taster at University of California – UC Davis
and a Cordon Bleu Chef (London)
order

Παραγγελίες

Μπορείτε να παραγγείλετε αυτό το μοναδικό ελαιόλαδο Pelion Olive Farms σε ποσότητες των έξι (6) φιαλών των 500 ml η κάθε μία (ένα κιβώτιο των έξι) επικοινωνώντας στην διεύθυνση orders@pelionolivefarms.gr. Ανάλογα με την ποσότητα της παραγγελίας και το σημείο παράδοσης οι τελικές τιμές διαφοροποιούνται αναλόγως.

Επικοινωνία για Παραγγελίες

Bασ. Αμαλίας 6, Κηφισιά 14561, Ελλάδα
T: +30 2108086565
F: +30 2108087305
Κ: +30 6944314878